Försvarsministern kan tänka sig spara mer

Försvarsminister Leni Björklund kan tänka sig att spara ännu mera på det svenska försvaret. Det sa hon vid Folk och Försvars konferens i Sälen.
– Jag tycker inte att det är viktigt att upprätthålla en försvarsram av viss storlek bara för att det är fint. Vi ska ha den försvarsram vi måste ha för att kunna försvara oss och delta i ett internationellt samarbete. Men du utesluter inte att det finns möjlighet att göra ytterligare besparingar? – Nej, jag vill inte utesluta det. Framför allt finns det många medborgare som säger att det är på det viset och jag tycker att de ska ha rätt att få sitt alternativ belyst, likaväl som vi ska titta på vad ny teknologi och nya hot ställer för krav på bättre kunskap och nya resurser. Fundera på andra besparingar De som tycker att det går att spara mera på försvaret har alltså Leni Björklunds öra. Hon menar att man dels ska diskutera de sex miljarder som vänsterpartiet och miljöpartiet krävde vid regeringsförhandlingarna i höstas och dels även fundera på andra besparingsförslag. Och det är skillnad mot tidigare försvarsministern Björn von Sydow. Före valet i höstas avfärdade han krav på ytterligare miljardbesparingar som verklighetsfrämmande. Kanske lägga ner flygflottilj Dessutom meddelade försvarsminister Leni Björklund att fler militära förband, kanske till och med en av de fyra flygflottiljer som finns kvar kan komma att läggas ner. – Ja, det kan bli en slutsats. Men det krävs många analyser innan man kommer fram till ett sådant ställningstagande. Jag vill inte utesluta att vi kan komma till en sådan slutsats att vi kan behöva använda resurserna till något annat. ÖB har redan tidigare sagt att det måste vara färdigsparat på försvaret nu. Efter att politikerna minskat försvarets pengapåse i flera omgångar är det inte längre tal om att spara, utan nu kommer politikerna att få välja vilka delar av försvaret som får läggas ner helt och hållet. – Skulle vi gå ner drastiskt här, då är det frågan om att välja bort några saker vi inte ska göra. Då blir det svårt, inte minst för att vi ska vara militärt alliansfria, säger ÖB.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".