Forskning på människor ska prövas etiskt

All forskning på människor ska genomgå en etisk prövning, föreslår regeringen i ett lagförslag under tisdagen. Meningen är att särskilda nämnder runt om i landet ska granska och godkänna forskningen på människor.
– Forskningen ger fantastiska möjligheter men kommer också ställa oss inför svåra etiska avväganden. Stamceller och terapeutisk kloning hör dit och det kommer komma många flera sådana frågor, säger utbildningsminister Tomas Östros. Terapeutisk kloning innebär, enkelt, att ett tomt ägg fylls av en kärna från en kroppscell från en anna person än den som donerat ägget. Etiska prövningar från årsskiftet Från 1 januari nästa år vill regeringen att all forskning på människor ska prövas etiskt om den är acceptabel. Det kan handla om allt från ingrepp i kroppen till tester av läkemedel samt psykologisk forskning. Prövningen ska göras av sex regionala nämnder i landet. När en fråga avgörs ska där sitta en domare, tio ledamöter med vetenskaplig kompetens och fem ledamöter som ska företrädas allmänheten. Forskare som struntar i att begära prövning eller bryter mot beslut ska kunna straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. Inte störa forskningsklimat Tillsynsansvaret ska ligga hos en central nämnd för forskningsetik enligt förslaget. Tillsynen ska skötas smidigt, säger Tomas Östros: – Det skulle vara förödande för forskningsklimatet med något slags etikpoliser ute på institutionerna. Däremot är det lämpligt att det finns ett tillsynsansvaros den här tillsynsnämnden. – Jag tror att det skulle kunna fungera så att känner man till att det pågår något etiskt tveksamt som inte är korrekt prövat så kommer det till nämndens kännedo, säger Tomas Östros.
Bengt Hansell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".