Ingen rättegång om avskedanden vid EU-kontoret

EU-kommisionen har gått med på en förlikning med de tre anställda vid EU-kontoret i Stockholm, som fick sparken efter avslöjandet om falska fakturor och svart övertidsersättning. De tre sparkade EU-tjänstemännen stämde EU-kommisionen, eftersom de ansåg sig felaktigt behandlade. Rättegången ställs nu in.
– Jag kan bekräfta att en uppgörelse har träffats mellan de tidigare anställda och kommisionen, säger Erik Mamér, som är talesman för EU-kommisionen i Bryssel. Det låg i båda parters intresse att göra upp i godo utan rättegång. Det är den enda kommentar som EU-kommisionems talesman Erik Mamér har till uppgörelsen. Ingen av parterna vill berätta vilken ersättning som de tre sparkade medarbetarna vid EU-kommisionens stockholmkontor fått för att dra tillbaka sina stämningsansökningar. Jan O Karlsson slipper vittna Kommisionen slipper nu en offentlig förhandling i tingsrätten. Enligt en av advokaterna var bland andra förra chefen för EU-kontoret Linda Steneberg och dåvarande presidenten för EU:s revisionsrätt, Jan O Karlsson, kallade som vittnen. Även de tre före detta anställda uppges vara nöjda med att saken kunde göras upp utan förhandling i tingsrätten. Advokat Stellan Gärde företräder två av dem. – En av mina klienter har varit sjukskriven sen avskedandena presenterades och den andra har fått personliga störningar av det som hänt, säger advokat Stellan Gärde. Det är inte enkelt att bli avskedad från EU-kommissionen. Blufffakturor och svarta löner De tre anställda som nu förlikats med sin förra arbetsgivare fick sparken för drygt två år sen, efter EU:s interna utredning om skandalen med bluffakturor och svarta löner vid EU-kommisionens stockholmkontor. Enligt EU-kommisionen hade de brutit mot de interna reglerna. Chefsåklagare Krister van der Kwast har också granskat härvan och två personer har åtalats. Enligt åklagarens utredning var det övertidsersättning för omkring 200 000 kronor som betalades ut med hjälp av falska fakturor till påhittade personer. Steneberg har jobbet kvar Den dåvarande chefen för Stockholmskontoret, Linda Steneberg, slapp åtal, men fick i december en skriflig varning från EU-kommisionen för att hon brustit i tillsyn. Hon får dock behålla sitt jobb på EU-kommissionen. Advokat Stellan Gärde är kritisk och hävdar att ansvaret för de falska fakturorna på EU-kontoret i Stockholm hamnade på fel nivå. – Om den som är chef på en enhet och berordrar enskilda att göra saker, beordrar felaktiga saker, då är det den personen som är ansvarig, inte de enskila anställda, säger advokat Stellan Gärde.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".