Skatt på sparande i andra EU-länder

EU:s finansministrar enades under tisdagskvällen om nya regler för skatt och information om andra medborgares banksparande i respektive land.
Det är en utdragen och komplicerad fråga som nu tagit ett stort steg framåt. Även om vissa frågetecken kvarstår så pekar nu allt på att nya regler kommer. De innebär att så gott som samtliga EU-länder börjar informera varandra om andra medborgares besparingar i respektive land. Om exempelvis en svensk medborgare har pengar i en brittisk bank så får de svenska skattemyndigheterna information, både om kapital och räntor och tar ut skatt. Känslig fråga Tre EU-länder har betraktat frågan som så känslig att de fått övergångsregler. De tre är Luxemburg, Österrike och Belgien. De kommer inte automatiskt att informera myndigheterna i respektive hemland. I stället kommer de själva ta ut skatt på räntor och skicka det mesta vidare till de länder där de sparande är medborgare. Den skatten kommer först att vara 15 procent, därefter trappas den upp till 35 procent år 2010. Härmed är förhoppningen från många EU-länder att skatten ska vara så hög att det inte ska vara så lockande att ha pengarna i utlandet.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".