Växande spricka i FN om anfall mot Irak

Ordkriget om Irak ökade i styrka under tisdagen. Sprickan mellan USA och andra ledande länder i FN:s säkerhetsråd tycks nu växa när det gäller vad som ska göras åt president Saddam Husseins regim i Irak.
Presiden Bush säger sig ha tröttnat på de länder som vill ge vapeninspektörerna mer tid – Hur mycket tid behöver vi för att se att han inte avrustar, sa en irriterad Bush och tilla, det här börjar likna en repris av en dålig film och jag är inte intresserad av att titta. Visserligen upprepar presidentens rådgivare att han ännu inte har tagit ställning till ett militärt anfall. Uttalanden för krig Men flera tuffa uttalanden från Bushregeringen igår anses av politiska bedömare här peka i samma riktning - mot ett krig. Biträdande utrikesministern Richard Armitage sa att alla andra alternativ är näst intill förbrukade De hårda orden kom samtidigt som den amerikanska ledningen presenterade en rapport över vad den beskrev som irakiska brott mot bland annat FN-resolutioner och mot mänskliga rättigheter. Rapporten är en del i försöken att övertyga både den amerikanska allmänheten men också en tveksam omvärld om behovet av att avsätta Saddam Hussein. Måste övertyga andra länder Även om Bushregeringen allt tydligare gör klart att den anser sig redan ha tillräckligt med bevis för att motivera ett snart anfall mot Irak, så har den fortsatta och snarast växande problem att övertyga andra länder i FN:s säkerhetsråd om detta. Frankrike upprepade igår att landet inte ser något behov av ett militärt anfall just nu och att det kan tänka sig att använda sitt veto i säkerhetsrådet för att stoppa en FN-sanktionerad krigsinsats. Två andra veto-bärande länder, Kina och Ryssland, har också markerat att vapeninspektörerna måste ges mer tid för sitt arbete. I går sa förbundskansler Gerhard Schröder i sitt tydligaste uttalande i frågan hittills att Tyskland, som i februari tar över ordförandeskapet i säkerhetsrådet, inte kommer att stödja en resolution om krig mot Irak. Viktigt tal till nationen Även om 27 januari, då Hans Blix ska presentera sin rapport om vapeninspektörernas arbete för säkerhetsrådet ses som ett viktigt datum fästs nu alltmer uppmärksamhet på vad president Bush ska säga i sitt årliga tal om tillståndet i nationen på tisdag Ett annat viktigt datum blir nästa onsdag då så säkerhetsrådets möte ska utvärdera inspektionsrapporten och den framtida Irak-politiken diskuteras.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".