Bättre än väntat för Motorola

I går kväll kom besked från USA från världens från näst största mobiltelefontillverkare - Motorola. Kvartalsrapport innehöll blandade besked:
Motorola blev ytterligare ett i raden av företag som i den stora rapportfloden i USA den senaste tiden presenterade ett bättre resultat än väntat - men med mer dystra eller osäkra prognoser för den närmaste framtiden. Vinsten på 174 miljoner dollar för fjärde kvartalet ifjol var överraskande bra och kan jämföras med en förlust på 1,2 miljarder samma period 2001. Försäljningen ökade mer än beräknat och det beror främst på att mobiltelefonförsäljningen tagit fart igen. Motorola självt bedömer att företagets marknadsandel för telefonerna steg under fjärde kvartalet från 18 till 19 procent - och det är framför allt i Nordamerika och Kina som det går bättre, även om det i det sistnämnda fallet talas om en alltmer hårdnande konkurrens från inte minst nationella kinesiska bolag. När det gäller så kallade system för telefonnätet så innehöll rapporten dystrare läsning - där minskade försäljningen kraftigt i slutet av förra året - och prognoserna för 2003 ser inte lovande ut - och det ger enligt telekomanalytiker också en fingervisning om läget för Ericsson och Nokia och andra storföretag i den krisdrabbade branschen. Motorola spår en liten vinst för början av året, betydligt mindre än vad marknaden hade förväntat sig, men företaget tror ändå att det ska kunna leva upp till sitt vinstmål för året. Och i den så kallade efterhandeln på börsen steg också aktiekursen. Samtidigt varnar analytiker här i USA för att osäkeheten inom telekomindustrin består, för även om läget i branschen stabiliserats något, så kan Motorola, Ericsson, Nokia och andra inte påverka det världpolitiska läget - med överhängande krigshot - som just nu styr stämningen i företagsvärlden och på finansmarknader - och gör att osäkerhet fortsätter att vara ett av de vanligast förekommande orden i ekonomirapporteringen.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".