Tredje branden förstörde Hjällsnässkolan

I Gråbo öster om Göteborg, var det första skoldagen för eleverna på Hjällsnässkolan efter branden som förstörde stora delar av deras skola. Nu ordnas tillfälliga klassrum i bland annat kyrkor åt 300 av eleverna.

En av eleverna som tittade på förödelsen var eleven Amanda Rundlöf i åttonde klass.

– Det är hemskt. Alla saker är borta ... , säger hon.

Dina prylar brann också upp?

– Ja.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte nog inte så mycket. Jag var nog mest chockad av att det brann i hela skolan, säger hon.

En grävmaskin röjer bland resterna där det fram till på söndagsmorgonen var skolsalar. Svart sot blandas med stål, cement och grå aska från elevernas böcker och annat skolmaterial.

Det här är resultatet av den tredje branden som drabbat Hjällsnässkolan med 496 elever på bara några månader. Vem eller vilka som ligger bakom är än så länge oklart.

Skadegörelse och mopeder
Men det har sedan i våras, enligt polisen, varit stökigt på olika platser runt om i Gråbo där skolungdomar varit inblandade med skadegörelse och också buskörning med mopeder. Gårdagens brand överskuggar dock allt.

– Vi har haft aktioner där vi har stoppat mopeder, vi har tagit dem vid skolan och rapporterat dem. När det gäller skadegörelsen vet vi ju inte alltid vem det är och bränderna vet vi framför allt inte om det är elever på skolan eller om det är folk utifrån. Vi vet heller inte att det är ungdomar, säger Sture Thorstensson, polischef i kommunen.

Vad vet ni då?

– I nuläget, inte mycket. Det har påbörjats vittnesförhör och där har jag ingen aning om vad det har gett hittills.

Lasse Nilsson, SR Göteborg
lasse.nilsson@sr.se

Jan Andersson, Ekot
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".