Överraskningstaktik från båda sidor i Irakanfall

Om det blir ett krig mot Irak kan vi vänta oss många överraskningar från båda sidor. Det sa överste Mats Engman från Försvarshögskolan, när han drog upp de militärstrategiska linjerna i Irakkrisen, vid Rikskonferensen Folk och Försvar.
Samtidigt som de amerikanska styrkorna, som nu dras samman vid Persiska Viken, består av förband som är långt bättre än de som stred i Kuwaitkriget, är det irakiska försvaret kraftigt försvagat sedan den tiden. Saddam Hussein måste därför ta till vad som på militärt språk kallas assymetriska motåtgärder, sa överste Mats Engman vid Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. – Saddam Hussein överraskade under Gulfkriget, säger Mats Engman på Försvarshögskolan. Han kommer att försöka påverka den muslimska och internationella opinionen genom att skapa stora förluster, säger Mats Engman på Försvarshögskolan. Flytta kriget från Irak Saddam Hussein kommer också att försöka flytta kriget till USA genom terrorattacker och försöka tvinga USA till strid i bebyggelse och använda den brända jordens taktik till exempel av oljekällor. Snabbt till Bagdad När det gäller USA:s krigsplanering har det talats om tre faser, där den sista skulle vara en traditionell markinvasion. Överste Mats Engman ser en annan möjlighet framför sig. – USA kommer att vilja åstakomma någon form av överraskning, tror överste Mats Engman. Ett alternativ kan vara att USA efter ett kort och kraftigt flyganfall, går direkt på målet, Iraks huvudstad Bagdad för att sen tillfångata Saddam Hussein eller framkalla en regimkollaps, säger överste Mats Engman. – Det är riskfyllt, men mer sannolikt än att USA försöker ta Bagdad gata för gata, säger Mats Engman.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".