Tidskriftsförlag utarmar universitetsbibilotek

Svenska forskare jobbar gratis för en tidskriftsindustri som sedan för dyra pengar säljer tillbaka sina produkter till universiteten. Det handlar om tidskrifter som ägs och drivs av allt större internationella förlag, som trots lågkonjunktur gör stora vinster.
– Nyligen satt jag med en artikel från en tidskrift med hög vetenskaplig påverkansfaktor. Dagen efter läste jag att Elsvire hade en vinst som var väldigt imponerande, säger överläkare Stefan Agewall vid Hjärtkliniken på Huddinge Universtitetssjukhus. – Jag har i princip jobbat tio timmar gratis för att höja kvalitén på deras tidskrift, säger Stefan Agewall. Förlag i guldsits De internationella tidskriftsförlagen sitter i en guldsits. Forskning som till stor del finansierats med offentliga medel är råvaran. Artiklarna är nästan alltid gratis och de forskare som kontrollerar artiklarna jobbar nästan alltid gratis, ett sätt att få viktiga meriter som forskare. Men sedan ska tidskrifterna säljas till universitet och forskningsbibliotek. Det som en gång finansierades med offentliga medel måste nu köpas tillbaka med offentliga medel. Det är dyrt. En av de stora bolagen heter Reed Elsvire, deras Brain Research kostade förra året drygt 170 000 kronor för ett års prenumeration. Moderbolaget Reed Elsvire hade 2001 en omsättning på 63 miljarder svenska kronor och gjorde en vinst på 11 och en halv miljard kronor. Pengar som delvis kommer från Svenska bibliotek. Allt färre böcker till bibliotek Förra året gick drygt 80 procent av Uppsala universitetsbiblioteks inköp av olika media till tidskrifter och siffrorna liknar varandra på flera håll. – Allt mindre av budgeten går till böcker och allt mer till tidskrifter. Och när det gäller tidskrifter går allt mer av budgeten till vissa stora förlag, säger Ingegerd Rabow biblioteksdirektionen vid Lunds Universitet Stora förlag som Elsvire och Wiley har under 1990-talet köpt upp små konkurrenter. Konkurrensverket har aldrig undersökt marknaden, men dess brittiska motsvarighet anser att det finns bevis för att marknaden inte fungerar, men har valt att avvakta. Ska man agera så blir det internationellt.
Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".