Tortyr och försvinnanden allt vanligare i Nepal

I det fattiga bergslandet Nepal, inklämt mellan Indien och Kina, har övergrepp som tortyr, kidnappningar och mord ökat kraftigt de senaste månaderna, enligt människorättsgrupper. Samtidigt blir kampen mellan den maoistiska gerillan och regeringen blir allt intensivare.
– Jag är rädd att min son kommer att dödas av myndigheterna. Ekraj Bhandari har mörka ringar runt ögonen. Han suckar djupt och bläddrar hastigt bland alla dokument han vill visa. Hans 23-årige son Bipin Bhandari studerade på universitetet här i Katmandu när han greps av polisen. Det var sju månader sedan. Sonen anklagades för att ha tillhört en illegal studentrörelse med band till den förbjudna maoistiska gerillan. Var aktiv i ett studentfack Ekraj Bhandari, som själv är advokat, säger att hans son var aktiv i ett studentfack som godkänts av myndigheterna. – Min son är ingen maoist, säger han. Det kusliga är att polisen nu förnekar att man någonsin gripit Bipin Bhandari. Människorättsorganisationen Amnesty International och andra grupper vädjar till Nepals regering att släppa Bipin Bhandari, eller åtminstone avslöja vad som hänt honom. Enligt människorättsaktivister är merparten av de över 5 000 människor som dödats i konflikten det senaste året utpekade som maoister. Rånmördad av gerillan Men också den maoistiska gerillan begår allvarliga övergrepp. Suman Adhikari berättar om hur hans pappa, rektorn Mukti Nath Adhikari, avrättades av maoister. De kom till pappans skola ute på landsbygden och krävde pengar. När pappan vägrade betala sköt de honom. Suman Adhikari säger att oskyldiga nepaleser, vanliga medborgare, står under en outhärdlig press, mellan regeringsstyrkorna och den maoistiska gerillan.
Nils Horner, Katmandu, Nepal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".