Uppsalahem gav heta lägenheter till anställda

Flera anställda i det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem har fått lägenheter som inte varit tillgängliga för vanliga sökande. Det visar en granskning som SR Uppland gjort. Även barn till personalen har fått hyreskontrakt som inte annonserats ut.
Lediga lägenheter inom Uppsalahem ska erbjudas sökande som anmält intresse och som har längst kötid. Men så är det inte alltid. I flera fall har lediga lägenheter i stället gått direkt till anställda vid Uppsalahem utan att vanliga sökande har fått erbjudande. Ett exempel gäller en lägenhet i attraktiva Sala Backe som gick till en person som jobbat länge i företaget: Hur visste du att den här var ledig? – Jag bara pratade med bovärden om det fanns någon tom lägenhet. Då var det här en evakueringslägenhet som skulle ut på marknaden. Den hann aldrig komma ut på marknaden tack vara att jag köpte, säger Även barnen fick lägenheter En lägenhet i centrala Uppsala fick sonen till en annan anställd och en attraktiv 2:a gick till en annan anställd, trots att hon hade kortare kötid än vad företaget brukar kräva för en lägenhet i området. Att lägenheten inte annonserades ut förklarar företagets vd genom att hänvisa till en regel i uthyrningspolicyn som innebär att Uppsalahem inte behöver annonsera om det kort tid till inflyttning och det finns risk att lägenheten skulle stå tom i väntan på en ny hyresgäst. Åsa Hedenberg är företagets vd. – Vi tittade på den kötid hon hade och vi tittade på vilken kötid de lägenheter som var sist uthyrda i området hade och då såg vi att hon var klart kvalificerad. Fanns det någon som hade längre kötid? – Inte som det såg ut då, säger Åsa Hedenberg. Tog tillbaka uppgifterna Några dagar senare korrigerar företaget sina uppgifter, någon jämförelse med andra sökande gjordes aldrig – det var den anställda som fick erbjudandet först. Förmån värd halv miljon Professor Bengt Turner, som forskar på svensk bostadsmarknad, ställer sig mycket frågande inför företagets agerande. – Det är hundratal sökande till en attraktiv lägenhet och självklart ska man hyra ut till kön direkt till den som har längst kötid. Här har man hyrt ut till anställda direkt? – Det innebär att man ger de anställda en förmån som på svarta marknaden, på den grå marknaden är värd upp till en halv miljon kronor för så het är Uppsalas bostadsmarknad nu, säger Bengt Turner.
Jonas Alsgren, SR Uppland och Ekots Maria Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".