Tio elhandelsbolag i farozon för konkurs

Det är stora prisskillnader mellan olika elbolag, men det finns risker också med att byta till billigare elbolag. En del har så dåliga finanser att de riskerar att gå i konkurs om elpriset svänger för mycket.
På branschorganisationen Svensk Energi gör man uppskattningen att runt tio elbolag i Sverige är i farozonen. Och även Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors har uppmärksammat risken med elbolag som kan gå i konkurs, säger analytikern Andreas Zsiga. Med stora prisskillnader mellan elbolagen är det läge för de konsumenter med dyr elräkning att byta till ett konkurrerande bolag. Det kan vara upp till tio gångers prisskillnad mellan elbolagen eftersom elpriset svängt så kraftigt på Nordpool, så att alla elbolagen inte hunnit med att anpassa priserna. Men det är viktigt att kolla upp företagen ordentligt, säger Ulf Sävström på Svensk Energi. När elbolaget lovar bundet pris till en konsument måste köpa elbolaget köpa ett liknande avtal på elbörsen Nordpool, men det kostar och extra dyrt är det om företaget vill skydda sig mot stora prisförändringar. Små bolag kanske inte har råd med det och om priserna på Nordpool stiger kraftigt över det pris som elbolaget lovat konsumenten, kan det bli konkurs och då förlorar kunden rätten till ett billigt pris, säger Ulf Sävström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".