Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Franskt budgettrots väcker irritation

Förtroendet för euron och för den europeiska valutaunionen EMU riskerar att undermineras. Orsaken är att Frankrike återigen struntar i att såväl EU-kommissionen som EU:s finansministrar kritiserat landets sätt att sköta sin ekonomiska politik.
Det var med till synes döva öron som Frankrikes finansminister Francis Mer tog emot hård kritik från EU:s övriga finansminstrar. Som den franska politiken ser ut riskerar Frankrike, liksom tidigare Tyskland och Portugal, att bryta mot de regler som gäller för stabilitetspakten i valutaunionen. Gränsen nära Underskottet i budgeten får bli högst tre procent. Det franska underskottet närmar sig med oroväckande fart den tillåtna gränsen. Uppmaningen från EU:s övriga finansministrar är därför att Frankrike måste ransonera sina utgifter och sträva efter att få balans i sin budget senast år 2006. ”Stimulans bättre än balans” Det franska svaret är att det just nu är viktigare att stimulera ekonomin och tillväxten än att få budgeten i balans. Samma svar från Frankrike kom när EU-kommisionen i höstas hotade att ge Frankrike en första varning för att budgetunderskottet var på väg åt fel håll. Den gången blev ilskan så stor att den franske finansminstern tog tillbaka vad han sagt, men nu upprepar han alltså argumentet att den franska ekonomin är viktigare än valutaunionens regler. Ringholm irriterad Euro-ländernas finansminstrar, liksom Sveriges Bosse Ringholm, säger nu rakt ut att den franska nonchalansen är oroande och kan underminera förtroendet inte bara för EMU och euron utan för hela den europeiska unionen. Bosse Ringholm anser att Frankrike visar brist på solidaritet med hela EU. EU:s finanskommisionär Pedro Solbes går längre än så. Enligt honom kan inte Frankrike strunta i sina förpliktelser. Precis som Tyskland och Portugal måste också fransmän rätta sig efter de regler som gäller, menar Solbes.
Christer Hillbom

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".