Tysk-fransk kritik mot krig i Irak

Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder och Frankrikes president Jacques Chirac riktade på onsdagen kritik mot ett eventuellt krig i Irak. Det skedde samtidigt som de bådas länder firade 40-årsjubileet av Elyséefördraget, det historiska avtal som knöt Frankrike och Tyskland närmare varandra, i Paris.
Det var vid en presskonferens vid lunchtid på onsdagen som Jacques Chirac konstaterade att Tyskland och Frankrike har en liknande inställning i Irakfrågan. – Krig är alltid ett tecken på nederlag, och vi måste göra allt vi kan för att undvika det, sade Chirac. Tyskland inte för militär aktion Vid ett tidigare möte slog Gerhard Schröder fast att Tyskland inte kommer att rösta för en militär aktion mot Irak i FN:s säkerhetsråd. Med tanke på det klara ställningstagandet kommer den franske statschefens ord om den gemensamma inställningen i en ny dager, där man kan ana att Tyskland och Frankrike lutar åt en gemensam ställning i säkerhetsrådet, men Chirac vill inte låta sig pressas på hur Frankrike kommer att rösta om ett anfall mot Irak skulle komma upp till omröstning. Står närmare varandra än på länge Just på onsdagen, när Frankrikes och Tysklands parlament möttes i en gemensam sittning i Versailles för att fira 40-årsminet av Elyséefördraget - vänskapspakten mellan de båda länderna, står länderna också närmare varandra än på mycket länge. Det är tydligt att Chirac och Schröder också vill ta ledningen inom Europa, inte minst inom EU - både vad gäller moraliska frågor som rätten till krig och rent faktiska som hur EU skall styras i framtiden.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".