Mindre statligt ansvar i skolan

En arbetsgrupp som utrett läroplanerna föreslår idag att den statliga regleringen av arbetet i skolorna ska minska och att kommunerna och skolorna ska få ett större ansvar.
Kommittén vill avskaffa tvånget att uppprätta handlingsplaner och skolplaner, det räcker med kommunernas och skolornas kvalitetsredovisningar, enligt utredningen. Kommittén vill också att skolorna ska vara med om att skriva en ny läroplan och att begreppen strävansmål och uppnåendemål ska ersättas med en enda målnivå. Flera undersökningar har visat att skolorna inte följer vad som står i läroplanerna. Bland annat är det för lite i skolan om demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Skolorna är också för dåliga på att utveckla elevernas lust attt lära, tänka kritiskt och andra så kallade mål att sträva efter. Arbetsgruppen föreslår att de två läroplansbegreppen, mål att uppnå- och mål att sträva mot, förenklas till ett enda mål. Delar av texten ska skrivas så att så många elever som möjligt kan förstå läroplanen. Den bör göras om vart sjunde år och skolorna själva ska vara med i utformningen, enligt förslaget. Gruppen föreslår också färre regler som styr skolorna, den vill ha ett försök med skolor som arbetar utan statligt fastställda kursplaner, som friskolorna redan har det. Utredningen vill också ta bort dagens tvång på arbetsplaner, handlingsplaner och skolplaner. Det räcker med att skolorna och kommunerna gör bra kvalitetsredovisningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista