Dyrare med grön el

I framtiden ska elbolagen i Sverige tvingas sälja en viss del så kallad grön el, och det kommer att leda till högre elpriser eftersom den förnyelsebara elen är dyrare att producera.
Både centerpartiet och vänsterpartiet stöder regeringens förslag om hur produktionen av förnybar energi ska säkras och Lennart Wärmby, vänsterpartiet, säger till Ekot att han tror att elkunderna har förståelse för ytterligare höjda elpriser: Problemet med förnybar energi, såsom vindkraft och biobränsle, är att den är så mycket dyrare att producera än vad till exempel el från ett kolverk är. Därför får idag producenterna av grön-el flera olika slags bidrag. Förslaget, som centerpartiet och vänsterpartiet ställer sig bakom går ut på att bidragen ska bort och att systemet ska bära sig självt. En vindkraftsproducent, till exempel, blir av med sina bidrag och får istället ett grönt cerifikat. Certifikatet tvingar elbolagen att köpa hans el, även om den är dyrare, eftersom den el som bolagen säljer måste uppfylla en viss procent av förnybarenergi. Elbolagen måste då höja priserna och kostnaden hamnar hos konsumenten. Men enligt den utredning som förbereder förslaget blir höjningen marginell för de flesta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".