”Göran Persson är tyst”

Det hotande kriget i Irak var den fråga som gjorde att partiledardebatten i riksdagen på onsdagen hettade till. De tre kvinnliga partiledarna kritiserade Göran Persson för att han inte tar ställning mot ett krig.
– Stå upp för att försvara freden mot kriget. Göran Persson är tyst. Den svenska rösten i den internationella politiken har tystnat. Det här är beklämmande, sa vänsterpartiledaren Gudrun Schyman. Hård vänsterkritik Gudrun Schyman gick hårt åt Göran Persson i dagens partiledardebatt, och fick stöd av miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. – Vi ska i FN tala om vår åsikt. Inför FN:s beslut ska vi ha en debatt i Sverige där Sveriges regering ska ha en uppfattning i frågan. Det är det vi kräver. Lågmäld ton Centerpartiledaren Maud Olofsson var som enda borgerlig partiledare kritisk mot Perssons agerande i Irakfrågan men var inte lika tydlig som de andra två kvinnliga partiledarna. – Jag blir också lite oroad över den lågmälda ton som statsministern ibland använder. Grekland har tagit initiativ i EU. Man vill bidra till att förhindra att krig uppstår. Jag tycker att Sverige ska uttrycka ett stöd för det initiativet och finnas med och hjälpa till för att åstadkomma detta, sa Maud Olofsson. Svensk linje Göran Persson blev också ifrågasatt varför han inte öppet kan visa sitt motstånd mot ett krig på det sätt som den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder har gjort, men Persson tillbakavisade kritiken. – Jag har ingen som helst anledning att göra samma deklaration som Gerhard Schröder gjorde. Jag tycker att den är svårbegriplig, utan man måste naturligtvis här hålla på den linje som Sverige alltid har hållit på. Det är också FN:s auktoritet det handlar om, och även FN kan komma fram till beslut som ibland är smärtsamma, men som i det stora sammanhanget är viktiga för oss att vara lojala mot.
Mari Forssblad
Fotnot: Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder meddelade på tisdagen att Tyskland inte kommer att rösta för en resolution i FN:s säkerhetsråd som stöder ett angrepp mot Irak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".