”Tur och planering gav fp framgång”

Folkpartiet är nu klart med sin egen analys av varför partiet lyckades öka från 5 till 13 procent i valet i höstas. Förklaringen är tur, men också en välplanerad politik som gjorde att man kunde utnyttja turen.
– Lite grand att den här språkfrågan kom in så tidigt i valrörelsen och blev så kontroversiell. Det öppnade ögon och öron på många för att folkpartiet var ett intressant parti. Det var inte det här gamla partiet som en del uppfattat som veligt, lite osäkert och lite snällt i överkant utan det var liberalt och berörde frågor som var viktiga för människorna, säger Olle Schmidt som har lett analysgruppen. Inte längre invandrarvänligast Förslaget om att språktesta alla som ville bli medborgare var alltså den fråga som öppnade upp fönstret för partiet men partiet kritiserades hårt från främst socialdemokraterna för att fiska i grumliga vatten och flirta med främlingsfientliga krafter. Den kritiken har visst fog för sig i analysen, eller rättare sagt folkpartiet kan inte längre titulera sig det mest invandringsvänliga partiet. Partiet själv förklarar detta med att det skett en allmän utjämning av partiets väljare eftersom man vuxit så kraftigt. Oförändrad andel invandrarebland väljarna Jämför man 1998 med 2002 så ökade ju partiet från 5 till 13 procent men andelen med invandrarbakgrund som röstade på partiet var lika stor 1998 som 2002 ungefär sex procent. – Vi är bekymrade över att vi inte fått bättre utslag i de stora förorterna där det bor många invandrare. Vi tror att den kampanj som bedrevs mot folkpartiet och vår politik hade viss effekt. Själv blev jag beskylld för att vara främlingsfientlig och jag tror inte att jag har anledning att kalla mig det. Vi har startat ett arbete för att nå ut i storstäderna och inte minst i de stora förorterna, säger Olle Schmidt. Även fast det gick så bra för folkpartiet i valet så blev det ingen borgerlig regering. Hur förklarar du det? – Det fanns en viss pessimism allmänt hos de borgerliga och att det smittade av sig på valrörelsen. Man trodde att valet var avgjort på förhand, säger Olle Schmidt.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".