Vägverket vill oftare ta körkort från sjuka

För få läkare anmäler patienter som är olämpliga körkortsinnehavare, det menar Vägverket. Lars Englund som är chefsläkare på Vägverket tycker att fler borde bli av med körkortet.

-  Vi vet en del om hur vanligt det är med olika sjukdomar och vi vet till exempel att 25 000 personer i Sverige får diagnosen demens varje år.
-  Förmodligen skulle den allra största andelen av dem inte köra bil längre.

Läkare är enligt lagen skyldiga att anmäla om de vid en undersökning upptäcker en person som är uppenbart olämplig att ha körkort. Förra året anmäldes drygt 2 000 personer, men enligt Vägverket borde flera tiotusentals personer ha anmälts.

Framför allt är det patienter med alkoholism, demens och stroke som borde anmälas i högre grad enligt Vägverket.

Orsaken till att så inte sker tror Lars Englund är läkares brist på kunskap, men också att läkare tycker att det är olustigt att anmäla sina patienter.
-  Man vill helst var snäll, trevlig och hjälpsam mot sin patient.

Hur viktig tror du den orsaken är till de få anmälningarna?

-  Jag hör ju doktorer säga så här: Vi tycker det här är en viktig fråga och vi är gärna med och larmar och säger att det här borde man undersöka.
-  Men de vill inte hålla i yxan, säger de.

Att personer som inte borde ha körkort inte anmäls leder till fler olyckor.
Ett förslag som just nu utreds är att skapa trafikmedicinska enheter som fattar beslut om körkortslämplighet dit läkare ska kunna remittera patienter.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".