Billigare förslag till nytt radiosystem

Sverige skulle kunna få ett nytt, gemensamt system för radiokommunikation mellan polis, ambulans och brandkår för 2,3 miljarder kronor, enligt ett förslag till ett sådant som den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Bergqvist tagit fram på regeringens uppdrag. Tidigare har man trott att det skulle kosta mellan 4 och 6 miljarder kronor.
– Nu har vi sänkt kostnaderna genom vårt förslag. Dessutom har vi lagt ut finansieringen så att det inte blir någon stor belastning på statsbudgeten, säger Jan Bergqvist. Idag finns det omkring 200 olika system som är för gamla och försvårar kommunikationen såväl internt som externt mellan polis, ambulans och brandkår. Under exempelvis EU-toppmötet i Göteborg kunde poliser inte höra vad som sades över radion. Det finns också problem som har med avlyssning och störningar. Alltså hälften så dyrt En stötesten för att införa ett gemensamt system för radiokommunikation har varit att det är så dyrt, men det förslag som Jan Bergqvist lade fram på onsdagen är alltså hälften så dyrt som man tidigare trott att det skulle kosta. Det beror enligt Bergqvist bland annat på att man lyckats minska antalet stationer i systemet, utan att försämra täckningen. Radiosystemet ska börja byggas nästa år, från södra Sverige och norrut, och vara klart 2009. Staten ska stå för bygget Staten stå för bygget av systemet, 2,3 miljarder. Större delen är ett lån som ska betalas tillbaka av användarna själva, som polis, brandkår och försvar, som dessutom så småningom ska betala driften - omkring en halv miljard per år sammanlagt. – Ja, det är ju så att skydds- och säkerhetsmyndigheterna har idag, lågt räknat, kostnader för kommunikation på 350 miljoner kronor om året, och ska de skaffa sig separata system kommer det att innebära att deras kostnader ökar ytterligare. Så att där finns ju själva grundfinansieringen av de utgifter som redan finns idag för kommunikation, men tyvärr gamla och dåliga system, säger Jan Bergqvist. Säger inget om typ av teknik Jan Bergqvist vill inte säga något om vilken teknik som ska användas - beräkningarna är gjorda utifrån det system som heter Tetra, men han säger att användarnas krav ska styra och val av teknik bestäms under upphandlingen. Radiokommunikationsystemet Tetra som tillverkas av bland annat Nokia och Motorola finns redan i flera länder. Ericsson har inget system, men vill se ett baserat på mobilnät, möjligen 3G. GSM uppfyller inte krav och säkerhet och effektivitet enligt utredningar.
Cecilia Strömberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".