EU:s jordbruk kan få mer konkurrens

På onsdagen presenterade EU-kommissionen sitt förslag till en ny jordbrukspolitik inom unionen. Bland annat vill kommissionen utsätta jordbruket för mer konkurrens och göra om dagens kritiserade stödsystem.
Bland svenska lantbrukare togs förslaget emot med en hel del skepsis. Henrik Svensson, 29, driver att lantbruk i Bankeryd i norra Småland. – Det känns helt rätt mot att marknaden styr det hela, men vi lever ändå i ett system och det kommer slugiltigt vara det som styr. Så helt fri från de här stödformerna blir man inte? – Nej det finns alltid avigsidor med det. Långt borta från EU-byråkratin går Henrik Svensson bland korna hemma på Labbarps gård som han driver tillsammans med sin bror sedan ett år tillbaka. För honom är kommisionens förslag en halvmesyr som han tvivlar på kommer innebära den uthålliga lösning det kallats i Bryssel. Som en av Sveriges allt färre mjölkbönder bekymras han mest över att mjölkpriset till bonden i förslaget ska ner kraftigt. Fischler var märkbart nöjd Jordbrukskommisionär Franz Fischler som presenterade förslaget var märkbart nöjd. Han talade om en ny politik som ska minska gapet mellan bönder och konsumenterna, en politik där efterfrågan och inte vilka bidrag man kan få ska styra produktionen. Mest kontroversiellt är att kommissionen vill ersätta dagens stödsystem, där man får betalt för vad och hur mycket man producerar, med ett slags allmänt inkomststtöd som utgår för produktionen de tre senaste åren. Sedan spelar det ingen roll vad eller hur mycket man producerar, men kommissionen vill också att kraven skärps på den som får bidrag att man sköter både både djur och miljö. LRF kritiskt Frans Fischler vill också att man styr över mer pengar till lansdbygdsutveckling och miljöstöd. Det befarar den svenska jordbruksorganisationen Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kommer att gynna medelhavsländerna på svensk bekostnad. LRF befarar att svenska bönder överhuvudtaget förlorar mer än andra länder eftersom Sverige har högre produktionskostnader. Henrik Svensson i Labbarp tvivlar på att kommisionen får igenom förslaget bland sina medlemsländer, men själv hoppas han kunna forstätta med sina hundra mjölkdjur oavsett hur det går. – Man kommer väl att vara lite restriktiv i hur man kommer att expandera här framöver. men jag tror ändå på sikt att vi kommer att satsa och på något sätt hittar vi sätt att överleva. Jag ser positivt på det hela, men det är tack vare min egen förmåga i så fall, sade Henrik Svensson.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".