Sarkozy reagerar på upploppen

I Frankrike höll regeringen på onsdagen ett krismöte kring de senaste dygnens upplopp i Paris förorter. Presiden Nicolas Sarkozy gjorde klart att alla ansträngningar kommer att göras för att gripa våldsverkarna och ställa dem inför rätta.

President Nicolas Sarkozy kom från sitt statsbesök i Kina direkt till sjukhuset för att besöka skadade poliser och brandmän.

Oacceptabelt
Att skjuta på ordningsmakten är oacceptabelt och de ansvariga kommer att ställas inför rätta, sa president Nicolas Sarkozy, och tillade att det handlar om mordförsök.

Han hade just besökt flera skottskadade poliser, varav en blivit träffad med 18 kulor och en annan rakt i ögat. Ett hundratal poliser och brandmän har skadats sedan i söndags, vilket ger dessa upplopp en annan karaktär än bråken 2005.

Då var unga personer, ofta tonåringar, ute och brände bilar och visade sig inför TV-kameror. Denna gång skjuter våldsverkarna med skarpa skott mot staten, det vill säga polisen och brandmännen.

Sarkozy mötte också de anhöriga till de två dödade pojkarna på motorcykeln och lovade att krocken med polisbilen ska utredas noggrant.

Hög beredskap
Regeringens plan för de slitna förorterna kommer att presenteras i januari. Den kommer att sikta på att skolorna ska bli bättre, att det ska finnas lokaltrafik för att bryta isoleringen och att skapa jobb.

Tills vidare fortsätter polisen att ha högsta beredskap för att motverka att upploppen fortsätter.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".