Kristdemokratisk seger i Nederländerna

Efter onsdagens nyval i Nederländerna pekar allt på att kristdemokraterna behåller regeringsmakten, men premiärminister Jan Peter Balkenende som får uppdraget att bilda ny regering vill inte ta in den mördade högerpopulisten Pim Fortuyns parti.
Kristdemokraterna ökade något i valet, och är fortfarande största parti. Vad som nu behövs är en stabil regering, sade Jan Peter Balkenende till Ekot, och han höll öppet för de flesta partier men knappast alltså för Pim Fortuyns lista. – Väljarna skulle inte ha förtroende för en sådan regering, sade Jan Peter Balkenende. 7 av 10 svek Inte heller väljarnas dom mot Pim Fortuyns parti var nådig. 7 av 10 övergav partiet jämfört med valet förra året. Utan den karismatiske, provocerande, invandringsfientlige partiledaren som föll offer för en gärningsmans kulor är partiet bara en spillra av sitt forna jag. Nu väntar en lång tid av regeringsbildning, som ser ut att bli komplicerad, för det räcker inte med högerliberalerna. Jan Peter Balkenende behöver ytterligare ett parti. Säkert viss besvikelse Också vid socialdemokraternas valvaka var stämningen hög natten till torsdagen, men bakom det stora leendet på den relativt nyvalde, tv-mässige partiledaren Wouter Bos fanns säkert också viss besvikelse. Visserligen fördubblade socialdemokraterna antalet röster, men de blev inte störst och får alltså inte utse statsminister, vilket de senaste dagarnas opinionsmätningar hade spått. Efter en ovanligt dramatisk period är Nederländerna åter lugnet självt. De ridande poliserna kunde natten till torsdagen blicka ut över det politiska högsätet Haag som återgår till att i omvärldens ögon vara en enda stor gäspning.
Willy Silberstein, Haag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".