Olika regler för personal som smittas av patienter

På flera sjukhus i landet får anställda som smittas av den så kallade vinterkräksjukan av patienter stanna hemma med full betalning, utan karensdag. Men långt ifrån alla arbetsgivare har den inställningen. I Jönköpings läns landsting gäller till exempel de vanliga reglerna och personalen är besviken.
– Jag tycker det, jag har själv varit sjuk för två veckor sedan och då slapp jag minsann inte någon karensdag. Då kanske man åker på det en andra gång. Vi som är så utsatta i hemmen och på mottagningen, viu kan inte välja bort patientbesöken, säger distriksköterskan Anna-Karin Rask i Nässjö. Varför vill ni slippa karensdagen? – Det verkar ju rimligt i och med att det är en arbetssjukdom, säger hon. Inget stöd i lagen anser chefen I fikarummet i Nässjö har karensdagen varit det stora samtalsämnet de sneaste dagarna, trots att den svåra magsjukan också här drabbat håradre än på länge så gäller de vanliga reglerna. Personaldirekrör Mats Hoppe anser liksom många av hans kolleger i landet att han inte har lagligt stöd för att låta de anställda slippa karensdagen. – Det går ju egentligen inte. Det är en fråga vi inte rår över för karensdagen är en lag och dte är vattentätt, säger Mats Hoppe. Olika regler för olika sjukhus Men på flera håll gäller helt andra regler, så här säger exempelvis Lisbeth Hedenus på personalavdelningen på universitetsjukhuset, Mas, i Malmö. – På Mas har vi bestämt att personal som får symptom på calicivirus på avdelningar där smitta fastställs, de blir avstängda från arbetet med bibehållna löneförmåner, säger Lisbeth Hedenus. Personal stängs av Liknande regler gäller på exempelvis sjukhusen i Borås uppsala och Enköping och även några kommuner, till exempel Lidköping. Det man gjort är att gå runt karensdagsreglerna genom att i stället för att sjukskriva, stänga av personalen av smittskyddskäl och då kan man betala som vanligt. I exempelvis Borås måste smittade anställda dessutom för säkerhets skull stanna hemma två extra dagar efter att man tillfrisknat men också då med full betalning. Det handlar också i första hand om att hindra smittan genom att inte personalen kommer tillbaka fört tidigt av ekomiska skäl. Men följden blir att samma sjukdom får olika konskevenser för den anställde beroende på var man jobbar, ytterligare en varinat finns i Karlstad kommun berättar Lena Brorsé som är hälso- och sjukvårdschef där. – Normala regler för sjukskrivning gäller så länge man är sjuk men när man är frisk så säge rvi att nej, du får inte komma tillbaka till jobbet helt enkelt. Då ger vi ledighet med full betalning, säger hon. Kan finnas flera rätta sätt På landstingsförbundet säger Gunnar Bergström som är avtalsjurist att det inte finns några centrala direktiv och att båda synsätten troligen är riktiga, beroende på vilka bedömningar man gör. I övrigt vill han idag inte ta ställning. Mats Hoppe på landstinget i Jönköping försvarar sin strikta tolkning med att det annars kommer att bli svårt att dra gränsen för när man ska släppa på reglerna. – Vi ska inte göra den här debatten till svart och vitt men det här är jättekomplexa frågor och vi är i en gråzon, säger Mats Hoppe.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".