Minskande stöd i USA för Bush

I USA visar opinionsmätningarna att stödet för President George Bush minskar och att fler amerikaner tvekar inför ett krig mot Irak. Fortfarande stödjer majoriteten av det amerikanska folket både presidenten och ett eventuellt krig. Men kurvan dalar.
George Bushs popularitetssiffror ligger fortfarande på över 50 procent. Men för första gången sedan han kom till makten är en majoritet av USA:s befolkning missnöjd med presidentens sätt att sköta ekonomin. Två stora opinionsmätningar har publicerats i dagarna och båda borde leda till oro i Vita Huset. För ett år sedan sa 62 procent av det amerikanska folket att USA var på väg åt rätt håll. Idag har siffran sjunkit till 36 procent. George Bushs utrikespolitik, som för ett år sedan fick stöd av 81 procent av befolkningen har idag bara stöd av 51 procent. Ökande tvivel gällande Irak Siffrorna visar också på ökat tvivel när det gäller ett krig mot Irak. En majoritet ställer sig fortfarande bakom en militär aktion. Men siffran har gått ner med fem procent sedan i december. Sju av tio amerikaner vill också ge vapeninspektörerna mer tid. Men de flesta bedömare som kommenterat siffrorna tror att Bushs största problem blir ekonomin, inte Irak. När kriget väl har inletts, sa en kommentator, kommer även de tveksamma att sluta upp bakom presidenten.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".