Jan Eliasson medlar i Darfur.

Risk för att FN misslyckas i Darfur

FN:s planerade fredsstyrka till den krisdrabbade regionen Darfur i Sudan är hotad och ingen vet när nya fredsförhandlingar mellan de stridande parterna kan komma igång igen. Nu ökar oron för att dödandet i Darfur ska fortsätta och för att FN ska misslyckas.

-  FN har haft några fredsbevarande operationer som blivit rejäla misslyckanden, och man har helt enkelt inte råd med ett till, säger Colin Keating som är chef för den oberoende informationsbyrån om FN, UN Council Report.

Från sitt kontor 200 meter från FN:s högkvarter i New York noterar han de stora problem som FN nu möter med arbetet med att skapa en fredsbevarande styrka och med att få igång meningsfulla fredsförhandlingar i Sudan.

Jan Eliasson, den svenske FN-medlaren i Darfurkonflikten har idag inga indikationer på när nya förhandlingar kan komma igång. 
- Jag drar mig för att sätta exakta datum. Vi måste ha en förhandling som är trovärdig.

Du är mer pessimistisk idag än i augusti?

- Ja, det beror ju på att verkligheten har förändrats i negativ riktning.

Verkligheten är bland annat den att striderna i Darfur fortsätter, att situationen i de överfulla flyktinglägren håller på att urarta och att de milisgrupper i Darfur som ska förhandla med regeringen i huvudstaden inte kan komma överens.

Lägg därtill att den ansvarige för FN:s fredsbevarande arbete fransmannen, Jean-Marie Guehenno, sagt till säkerhetsrådet att den sudanesiska regeringen sätter så hårda villkor för den planerade FN-styrkan att FN måste överväga om en fredsstyrka just nu verkligen är meningsfull. Dessutom saknas i nuläget helikoptrar och annan nödvändig transportutrustning för att styrkan  överhuvudtaget ska kunna sättas samman.

Colin Keating på UN Council Report betonar att de som kommer lida mest av ett totalt misslyckande i frågan förstås är folket i Darfur.

När det gäller de fortsatta försöken att få  till fredsförhandlingar ska nu Jan Eliasson och hans kollega från Afrikanska Unionen, Salim Salim, återvända till Sudan för att försökta övertyga regeringen och rebellgrupperna om att nya förhandlingar måste till.

Han vill inte sätta en tidsgräns för hur länge försöken ska pågå, men säger att man så småningom ändå måste börja fundera på om de stridande parterna verkligen är intresserade av förhandlingar.
- Ja det är naturligtvis en bedömning som vi måste göra efter de här besöken i regionen, säger Jan Eliasson.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".