Högre elräkning fast bolagens kostnader inte ökat

Det stigande elpriset på elbörsen gör att elräkningarna till villa- och lägenhetsägare blir allt högre. Men samtidigt tjänar de stora elbolagen mer pengar. För elbolagen höjer priset till konsumenterna trots att kostnaden för att producera el ofta är oförändrad.
Fyra elhandlare köper och säljer el för Graninge. De följer hur på bildskärmarna hur spotpriset på el förändras på elbörsen Nordpool och tar emot samtal från olika spekulanter. En kurva visar hur elpriset ökat kraftigt sedan i somras och det är något som gynnar de stora elbolagen med egen elproduktion. De kan höja priserna mot konsumenterna trots att produktionskostnaden för en del av elen är densamma. Maria Granlund jobbar på Nordea med att avgöra hur kredivärdiga Vattenfall och andra elbolag är: – Högre elpriser har förbättrat möjligheterna för Vattenfall vilket gör att det blir mer pengar över för att dra ner på skulderna. Betyder det att elkonsumenterna får betala för att Vattenfall ska få ner skulderna? – Självklart. Det är alltid kunderna i ett bolag som genererar intäkterna. Intresset från bankerna att låna ut pengar till statliga Vattenfall har ökat och tre av nordens största börsnoterade elbolag, finska Fortum, svenska Graninge och danska Nesa har alla stigit med mer än 20 procent på börsen sedan i somras. Det trots att de nordiska börserna har fallit rejält under samma tid. Tillgången på vattenkraft styr Det är främst tillgången på vattenkraft som styr elpriset, när det regnat lite blir det brist på el och då kan de elbolag som har vattenkraft få bättre betalt, säger Andreas Zsiga analytiker på kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors. – De har en egen elproduktion som de kan avyttra till ett högre pris. Det är de stora elbolagen som är vinnare i det här marknadsläget, säger, säger Andreas Zsiga.
Tommy Borglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".