Vaktbolagen för ökad övervakning

Efter den senaste tidens rapportering om att två av Sveriges största bevakningsföretag har ägnat sig åt olaglig kartläggning av privatpersoner, önskar sig nu bevakningsföretagens branschorganisation Sweguard ökad tillsyn från myndigheternas sida för att bibehålla förtroendet för branschen.
– Det är problem när inte de två största branschföreträdarna följer den lag som finns, säger Jan Ove Nilsson som är ordförande för Sweguard och vd för Securitas Bevakning AB i Sverige. Företaget anklagades nu senast för att ha satt i system att fotografera och arkivera bilder och personuppgifter på misstänkta snattare. Tidningen Aftonbladet säger sig ha tagit del av sådana arkiv. Register över klottrare Tidigare har Sveriges Radio rapporterat om att före detta väktare anklagar bevakningsföretaget Falck Security för att att kartlägga och bygga upp ett personregister över misstänkta klottrare. I utdrag från det arkivet förekom också bilder och uppgifter om de misstänktas umgänge och arbetsplatser. Sådana arkiv bryter mot personuppgiftslagen, PUL. Övervakning önskas Efter dessa avslöjanden önskar Jan Ove Nilsson att Länsstyrelsen utökar sin bevakning av bevakningsföretagen. – Jag tycker att man kunde utöka tillsynen, säger Jan Ove Nilsson, både av de mindre och de större företagen, gärna ute på fältet. I de uppmärksammade Falck och Securitas-fallen, är det Ulf Eriksson på Länsstyrelsen i Stockholm, som är ansvarig för tillsynen. Han säger att det främst är via media han får sina uppslag till kontroll av bevakningsföretagens arbetsmetoder. Brevfråga från Länsstyrelsen Tillsynen sker i de här fallen genom att skriva ett brev till företagen, där han uppmanar dem att säga om anklagelserna stämmer eller inte. – Vi utgår från att de talar sanning för tillsynsmyndigheten, säger Ulf Eriksson. Deras verksamhet syftar ju till att värna lag och rätt, och att de skulle förfara på ett sätt som är olagligt, är egentligen helt absurt. Men om du misstänker att de gjort nåt olagligt, varför skulle de då inte kunna göra nåt olagligt igen genom att sopa undan bevisen innan du kommer föranmäld och knackar på dörren? – Ja, den risken finns naturligtvis, säger Ulf Eriksson.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".