Stora bolag styr elpriserna

Det finns mycket kritik mot hur prissättningen på elbörsen Nordpool fungerar. För liten handel och några få stora elbolags dominans gör att elbörsens pris inte kan användas som riktmärke för priset till konsumenterna.
De kraftigt ändrade priserna på elbörsen Nordpool har fått många att undra om det verkligen är vettigt att låta spotpriset på Nordpool styra vad det ska stå på elräkningen som dimper ner i brevlådan. Det är fel av elbolagen att höja priset till konsumenterna bara för att spotpriset på el stigit, säger en avhoppad branschkännare. Christer Sjölin var tidigare VD för Fortum kraft, ett dotterbolag till finländska kraftkoncernen Fortum. – Nordpool fungerar. Däremot är det inte rimligt att de här marginella priserna som gäller under korta perioder slår igenom så mot konsumenterna som de har gjort, säger Sjölin. Stora bolag dominerar Det är alltså snarare ett genomsnittspris av både egenproducerad el och av inköpt el som Vattenfall och andra elbolag ska ta av konsumenterna - och inte det pris som Vattenfall får betala för den senaste inköpta elen på elbörsen. Dessutom är många experter kritiska till det pris som sätts på Nordpool överhuvudtaget. Ibland är det bara några få aktörer som handlar och det gör att det stora elbolagen dominerar marknaden och trycker upp elpriset, anser elforskaren vid Chalmers Tekniska Högskola Tomas Kåberger. Regnet styr Men Lennart Söder, professor och elexpert vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm försvarar systemet. Han ser inget märkligt i att elpriset fluktuerar och anser att konsumenterna måste acceptera stigande priser när det är kallt och inte har regnat på länge. – Om man inte jobbar i branschen är det nog svårt att förstå hur enormt mycket energi det finns i regn. Varje vecka kommer det i genomsnitt i Norden lika mycket energi genom regn som vad en Barsebäckreaktor producerar per år. Hade vi haft ett normalt år i fjol hade det krävts att vi avvecklade 18 Barsebäcksreaktorer för att få samma elpris.
Tommy Borglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".