Svenska elever tappar i naturvetenskap

Svenska 15-åringar tappar i naturvetenskap, jämfört med andra länder. En undersökning bland 57 länder visar att kunskaperna hos niondeklassarna i Sverige ligger på ett genomsnitt. För tre år sen låg Sverige bättre till.

Precis som för tre år sedan vinner Finland den internationella jämförelsen om vilket lands niondeklassare som är bäst i naturvetenskap.

Undersökningen heter PISA och görs vart tredje år av eden ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Hongkong kommer tvåa och Kanada trea. Var Sverige hamnar beror på hur man läser listan.

Genomsnitt
Räknat efter statistiskt säkra siffror, med signifikanta skillnader, låg Sverige på 12:e plats för tre år sen och eleverna låg över den genomsnittliga nivån för länderna i OECD.

Idag kommer Sverige på 19:e plats och ligger exakt på den genomsnittliga OECD nivån. Dock har tre nya länder tillkommit som klämt sig in över Sverige i listan.

Samtidigt går det inte att säga att de svenska elevernas kunskaper har försämrats i ämnet. I årets undersökning har naturvetenskapen mätts på ett lite annorlunda sätt. Men jämfört med andra länder är det flera som har gått om Sverige i rankingen.

Inte offentligt än
Det går inte att nu ge några fler detaljer kring vilka elever, eller vad i naturvetenskapsämnet eleverna halkat efter i, OECD kommer med den fullständiga rapporten på tisdag.

De här uppgifterna har läckt ut i en spansk lärartidning och då publicerade OECD de uppgifter som redan blivit offentliga.

På onsdagen kom en internationell undersökning som visade att läsförmågan hos Sveriges 10-åringar fallit de senaste åren. På torsdagen gäller det naturvetenskap.

Utbildningsminister Jan Björklund är bekymrad.

– De här ämnena naturvetenskap och matte är viktiga på sikt för svenskt näringslivs konkurrenskraft. Det är ur de här ämnena vi hämtar våra blivande civilingenjörer till exempel. Så det är oroande, säger Jan Björklund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".