Beslagtaget uran.

Tre gripna för uranförsäljning i Slovakien

Slovakisk polisen uppges ha gripit tre män som ska ha försökt sälja uran. Männen greps i en gränskontroll mellan Slovakien och Ungern med ett pulver som identifierades som uran. Uranet ska enligt en poliskälla ha varit möjligt att använda för terroriständamål.

Enligt flera nyhetsbyråer ska slovakiska polisen på en presskonferens under torsdagseftermiddagen ha förklarat att det rör sig om ett halvt kilo uran och att det skulle kunna användas för terrorändamål.

Möjligt tillverka smutsig bomb
Det skulle kunna betyda att uranet är anrikat. Anrikat uran nyttjas till exempel för användning i civil kärnkraft. Sådant material har ingen egen sprängkraft. Däremot skulle den som vill sprida radioaktivitet kunna fästa en vanlig sprängladdning vid uranet och på så vis åstadkomma vad som brukar kallas en smutsig bomb.

Terrorexperter har länge varnat för smutsiga bomber som kan kontaminera stora områden med radioaktivitet.

Allt fler fall
Enligt vissa uppgifter hade de tre männen också satt ett pris på en miljon dollar på det radioaktiva pulvret. När sådana här försäljningar avslöjats tidigare har det varit poliser som uppträtt som köpare.

Sedan början på 90-talet har det internationella atomenergiorganet, IAEA, registrerat 1250 fall av smuggling eller andra brott som har att göra med radioaktivt material.

Det radioaktiva materialet har ofta sitt ursprung i före detta Sovjetunionen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".