Jan O Karlsson slipper åtal

Det blir inget åtal mot migrationsminister Jan O Karlsson för den uppmärksammade kräftskivan i hans hem i höstas. Han fick ut ersättning på 3 700 kronor från staten för festen och åklagare inledde förundersökning efter anmälan om bedrägeri.
Chefsåklagare Birgitta Cronier anser inte att Jan O Karlsson gjorde något fel. – Jag har dragit slutsatsen att det är arbetsrelaterat, och att reglerna som regeringskansliet har för representation har iakttagits. Cronier går på Karlssons linje Birgitta Cronier går alltså på Jan O karlssons linje, det vill säga att kräftskivan var mer arbete än nöje. Det har hållits förhör med festdeltagare och personal på UD. Det som har framkommit är att det är en grupp på 11 – 12 personer från politik och näringsliv som träffats regelbundet 3 – 4 gånger om året sedan hösten 1994. Ämne för varje möte Ett ämne har bestämts före varje möte och en av deltagarna har utsetts att förbereda ett inledande anförande. På den aktuella kräftskivan i höstas var ämnet den parlamentariska situationen i Sverige efter valet. Enligt åklagarens beslut var det frågor som var av betydelse för för Jan O Karlsson planerade arbetsuppgifter som minister.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".