Israeliska fredsivrare har motvind i valet

Inför det israeliska valet i början av nästa vecka pågår en lam valrörelse. Enligt de senaste opinonsundersökningarna går premiärminister Ariel Sharon mot en bekväm seger: Likud-partiet väntas få drygt 30 mandat av knessets 120 platser, men de som förespråkar fred med palestinierna arbetar i motvind.
Den israeliska vänstern och de partier som förordar fred och försoning med palestinierna arbetar i en hård motvind men har inte gett upp. Det märks på ett valmöte med Naomi Chazan, kandidat för vänsterpartiet Meretz. Redan frälsta hos oppositionen Salen i det judiska unversitetet i Jerusalem är nästan full men Meretz har inte bokat någon stor lokal. Ett hundratal människor, de flesta redan frälsta för partiets sak, har mött upp och lyssnar när Naomi Chazan, vice talman i knesset, lägger ut texten om varför man ska rösta på Meretz. Partiets frontman Yossi Beilin skulle egentligen ha deltagit men hann inte hem till Jerusalem från en utlandsresa, hans flyg försenades på grund av ett bombhot. Fredsivrare i motvind Meretz tillhör fredslägret i Israel - ett parti som har det mycket svårt i det rådande läget. Majoriteten av väljarna vill inte lyssna till försoningen röst och det är den som Naomi Chazan använder. Det finns ingen militär lösning på konflikten, säger Naomi Chazan. Utan en tvåstatslösning med Jerusalem som huvudstad både för israeler och palestinier, får vi inte en lugn stund här. Rädslan styr Det här är åsikter som har allt svårare att få genomslag i ett Israel där befolkningen hukar under hoten om fler självmordsattentat och en alltmer stegrad konflikt med den palestinska sidan. Rädslan här driver väljarna rakt i famnen på Ariel Sharon, som enligt dagens opinionsundersökning ytterligare har stärkt sitt grepp: hans Likudparti väntas få 32 platser i det nya knesset mot Arbetarpartiets 18. Meretz, Naomi Chazans parti, förutspås en nedgång från 10 till 7 eller 8 mandat. Motvinden för fredsblocket ser inte ut att mojna.
Lars Kobbe, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".