Nokia tror på fortsatt tillväxt

Mobiltelejätten Nokia tror på fortsatt tillväxt under det här året. Marknaden växer med tio procent eller mer, säjer Nokialedningen i bokslutet för år 2002 som presenterades i dag.
Nokias resultat för år 2002 visar inte några stora överraskningar. Möjligen då att slutet av året gick något bättre än vad mer pessimistiskt lagda bedömare trodde. På mobiltelefonmarknaden i till exempel USA har konkurrenterna haft stora framgångar och Nokias ledande ställning har hotats. Men på andra marknader har det gått bättre och försäljningen under årets fyra sista månader blev större än man väntat och Nokia säjer att företaget nu har en markandsandel på för tillfället oslagbara 38 procent räknat världen över. Men Nokialedningen är lite osäker på hur det kommer att gå med telefonförsäljningen under den första delen av det här året. Det kan öka med upp till nio procent men man utesluter inte heller nolltillväxt jämfört med början av år 2002. Men sen kommer det att ta fart igen och i slutändan räknar man med en tioprocentig ökning av den totala mobiltelefonförsäljningen världen över. Men av den ökningen måste finländarna i så fall ta en rejäl bit för att nå det uppställda målet, att öka sin marknadsandel globalt till 40 procent. När det gäller Nokias försäljning av nätverk för mobiltelefontrafik ökade den något under 2002 och det på en krympande marknad. Och Nokia räknar inte heller med några egentliga förbättringar under det här året utan snarare en minskning med mellan fem och tio procent. Om man sen tittar på Nokias finansiella resultat för år 2002 så ökade rörelsevinsten med fyra procent och det innebär en vinst på omkring 50 miljarder kronor.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".