Nokia presenterade rekordvinst

Finlands viktigaste företag telekomjätten Nokia bevisar igen att det står i en klass för sig. Bokslutet för år 2002 som presenterades på torsdagen visar på rekordvinst.
Koncernchefen Jorma Ollila var mer än nöjd när han kommenterade Nokias resultat: – Vi är mycket nöjda med vad vi har åstadkommit under ett tufft år 2002, säger Jorma Ollila som också konstaterar att ingen i branschen kan hota Nokia vars vinst nu ligger på omkring 50 miljarder kronor. Nära 40 procent av världsmarknaden Sakta men säkert håller Nokia på att närma sig det uppställda målet: att åtminstone fyra av tio sålda mobiltelefoner världen över ska vara en Nokia. Man är nära, men ännu återstår att erövra ytterligare två procent av den totala världsmarknaden. I dag är Nokias marknadsandel 38 procent. Men det finns några orosmoln vid horisonten. På den jättestora marknaden i Kina har Nokia halkat efter: – Vi kommer att fortsätta och fördubbla våra ansträngningar i Kina, säger Jorma Ollila. Svagare utveckling på nätsidan Det gäller både på mobiltelefonsidan och nätsidan, alltså försäljning av nätverk för mobiltrafik, men Nokia har som alla andra fått känna av att teleoperatörerna väntar med sina investeringar. Under förra året minskade nätmarknaden med 20 procent och Nokia tror inte på någon egentlig förbättring av läget under innevarande år. Däremot håller Nokia fast vid den tidigare prognosen att mobiltelefonförsäljningen kommer att öka under 2003 med tio procent eller mer.
Christer Fridén, Helsingfors
För fjärde kvartalet 2002 redovisar Nokia en vinst före skatt på 15,7 miljarder kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".