Maffialedare inför rätta i Wien

En man som misstänks vara maffialedare ställdes på torsdagen inför rätta i Wien, under mycket sträng säkerhetsbevakning. Mannen, som är österrikisk medborgare av polsk härkomst, står åtalad för att ha låtit avrätta Polens idrottsminister.
Specialpolis med automatgevär och hundar i ett av de största säkerhetspådrag som förekommit i österrikisk kriminalhistoria var på torsdagen den yttre inramningen till vad som pågick i sal 303 i länsdomstolsbyggnaden här i Wien. Uppträdde lugnt Den åtalade 57-årige Jeremiasz Baranski uppträdde lugnt och självsäkert, som om han redan visste att domen blir ett frikännande. Åklagaren visade på en tavla den åtalade Baranskis maffiaimperium i Polen, och hur Baranski sett till att sju människor mördats, fyra försvunnit, två personer utsatts för mordförsök och sex mordhotats. Det var Baranski som enligt åklagaren beordrade mordet på Polens före detta idrottsminister Jacek Debski, som sköts ihjäl i april 2001 - den förste topp-politiker som mördats i Polen sedan kommunismens fall. Fick ofrivillig hjälp att hänga sig Den person som sköt ministern hamnade i polskt fängelse och fick ofrivillig hjälp att hänga sig innan han hade berättat om sin uppdragsgivare. För de österrikiska myndigheterna står mycket på spel med rättegången. Österrikiska specialenheten för maffiabekämpning samarbetade nämligen nära med maffialedaren Baranski i flera års tid, vilket gav maffialedaren immunitet. Tre österrikiska säkerhetspoliser har redan straffats i den pisamma historien som kallats för den största polisskandalen i österrikisk historia. Den åtalade maffialedaren nekar kategoriskt till alla anklagelser.
Kjell Albin Abrahamson, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".