Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyra åtalas för mord på 16-åring

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 11.21
Åklagaren Jens Nilsson menar att 16-åringarna var medvetna om att misshandeln kunde leda till att Riccardo dog.

Fem 16-åriga pojkar åtalas på fredagen för misshandeln på Kungsholmen i början av oktober då 16-årige Riccardo Campogiani dödades. Fyra av dem åtalas för mord. Kammaråklagare Jens Nilsson anser alltså att det fanns ett uppsåt att döda.

– Jag har resonerat som så att jag menar att de fyra som åtalas för dödsmisshandeln har haft ett likgiltighetsuppsåt. Det vill säga att de varit medvetna om att det har funnits en risk att målsäganden kunde avlida när de sparkade på honom när han låg ned.

– Genom sitt agerande menar jag att de har visat en likgiltighet inför målsägandens död.

Kan du bevisa vem som har gjort vad?

– Nej, jag kan inte vem som har sparkat exakt vad och exakt hur många gånger. Men jag kan bevisa att han har fått ett visst antal sparkar, bland annat i huvudet, och att han har avlidit av de skadorna.

Hur kan du då visa att alla har gjort sig skyldiga till mord?

– För att de har agerat med gemensamt uppsåt. Innan är det ju mest en av dem som bråkar med målsäganden, men när de väl sparkar, så menar jag att de gör det alla fyra tillsammans.

Men försvaret har en helt annan syn. Det finns inget i utredningen som talar för att de tilltalade haft uppsåt att döda, och det är helt fel att var och en ska stå till svars för vad alla har gjort, säger advokat Leif Silbersky som försvarar en av de åtalade.

– Var och en ska självklart bära sin del av ansvaret, men ska inte behöva ta ansvar för vad någon annan gjort i sammanhanget.

Men de har agerat i fullt samförstånd, menar åklagaren?

– Ja, man kan mena vad som helst, men frågan är om man har stöd för detta. Jag kan tycka och tänka vad som helst, men när vi nu går in i en rättegång är frågan om det finns stöd för den uppfattning som åklagaren deklarerar nu i offentlighetens ljus. Det har han faktiskt inte, och det kommer rättegången att visa.

Leif Silberskys klient har medgett att han sparkat Riccardo Campogiani i bröstet en gång, efter att han själv blivit misshandlad. De andra nekar helt.

Svårt försvara kollektiv anklagelse
Advokat Björn Sandin företräder den pojke som suttit häktad hela tiden. Han har nu skyddade personuppgifter efter att han och hans familj utsatts för hot. Också Björn Sandin är kritisk till att alla anklagas för samma sak.

– Det blir ju en svårighet. För det första är det ju svårare att försvara sig mot en sådan anklagelse. Det skulle i princip kunna innebära att man har varit helt passiv i närheten av händelsen, och ändå inkluderas i kollektivet.

– Samtidigt är det ju inte på något sätt ovanligt att åklagarna formulerar sig på det viset när de inte kan precisera vad var och en skulle ha gjort.

Många vittnen kallade
I rättegången, som börjar nästa fredag, kommer ett stort antal vittnen att höras om vad de sett. Det finns enligt åklagaren ett nyckelvittne som sett väldigt väl vad som hänt på nära håll.

Det finns också en omfattande teknisk bevisning, bland annat blod från offret på skor och kläder på två av de åtalade. Men det går alltså ändå inte att säga vem som dödade Riccardo Campogiani.

– Det är svårt att vad som var den direkt dödande sparken.

Är inte det ett problem?

– Det tycker inte jag, men det får väl rätten i så fall bedöma, säger Jens Nilsson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se
Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".