Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt möte om Irak planeras i FN:s säkerhetsråd

USAs regering säger sig vara övertygad om att ett eventuellt krig mot Irak skulle få ett brett internationellt stöd, trots att moteståndet är mycket tydligt bland flera länder i FN:s säkerhetsråd. Enligt uppgift till ekot planerar rådet nya möten i mitten av februari, vilket tyder på att ett FN-beslut om krig kan dröja.
– Jag tror inte att vi behöver oroa oss för att vi ska tvingas agera ensamma, sa utrikesminister Colin Powell efter ett möte på torsdagen med sin brittiske kollega Jack Straw. Stöder militärt anfall Förutom Storbritannien så räknar Bushregeringen in rad andra länder i den koalition som med eller utan FN:s mandat på olika sätt stöder ett eventuellt militärt anfall. Enligt presidentens talesman Ari Fleischer handlar det om bland annat Australien, Italien och en rad öststatsländer som tillhör försvarsalliansen NATO. Däremot gjorde han klart att det mycket väl kan bli så att Frankrike inte kommer att delta, den hårda ordväxlingen mellan å ena sidan USA och å andra Tyskland och Frankrike fortsätter också. Gamla Europa Den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfelds skarpa avfärdande häromdagen av det tyska och franska motståndet mot ett krig bland annat med argumentet att de representerar vad han kallade det gamla Europa, bemöttes igår av bland andra den franske finansministern Franscois Mer som sa att Rumsfelds kommentarer var förolämpande och den tyske utrikesministern Joschka Fischer som uppmanade den amerikanske försvarsministern att lugna ner sig. Samtidigt tycks den tyska regeringen ha fått igenom ett av sina krav i FN, nämligen att vapeninspektörerna ska komma med ytterligare en rapport till säkerhetsrådet i februari, när Tyskland sitter ordförande. En första redovisning ska ju Hans Blix presentera på måndag och det väntas redan i nästa vecka kommer att stå klart hur hårt USA kommer att pressa på för att få till ett avgörande. Ett nytt möte drygt två veckor senare skulle, ur amerikansk synvinkel, försena procssen och ett eventuellt beslut om krig. Men FN-diplomater säger till Ekot att det nu finns ett nytt möte inplanerat i rådet för en andra redovisning den 14 februari. Exakt vilken betydelse det kommer att få är oklart, det beror på vad som sägs i nästa vecka. Men som en diplomat uttrycker det, just nu är två veckor en lång tidsperiod då mycket kan hända.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".