Strejk i alla hamnar

Idag, fredag, klockan tolv bryter en tretimmarsstrejk ut i alla Sveriges hamnar, men det är ingen strejk för att få igenom krav i en avtalsförhandling utan en politisk strejk för att försöka förhindra nya EU-lagar.
Viktor Areskog och hans arbetskamraterna befarar att det nya lagförslaget kan leda till att de blir av med sina jobb, men nu har fackförbunden Transport och Hamnarbetareförbundet gjort gemensam sak med övriga hamnarbetarfack inom EU och försöker stoppa delar av förslaget till det så kallade hamndirektivet som Europaparlamentet och EU:s ministerråd ska ta ställning till under våren. Etablering i hamnarna förenklas I förslaget slås fast att det i framtiden ska bli enklare för nya företag att etablera sig i hamnarna. Idag är det ofta bara ett stuveribolag per hamn i Sverige, och någon ändring vill inte Transports ordförande Per Vinberg ha: - Det blir inte mer gods i hamnarna för att man antar det här direktivförslaget. Det blir bara fler aktörer som ska dela på samma gods, och alla kommer att slåss om att få lägsta priset för att få arbetsuppgifterna, och det lägsta priset kommer att få genomslag på anställningsvillkoren, säger Per Vinberg. - Vi accepterar inte det. Man kan tycka hur bra som helst om konkurrens, men det är alltid de anställda som får betala det. Arbetsgivare välkomnar förslaget Tidigare har facket - ibland med hjälp av stridsåtgärder - stoppat nya företag i hamnarna, men EU-direktivet skulle troligtvis minska fackets makt. Det är något som välkomnas av arbetsgivareorganisationen Sveriges Hamnar. Vice vd:n Maria Nygren ser inga nackdelar med direktivförslaget: - Vi tror att en ökad konkurrens och nya aktörer i hamnarna kan innebära en nytändning för hamnverksamheten på många håll, och det tror vi vore bra för branschen, säger hon. Befarar att medlemmar förlorar arbetet Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A Borg ser istället att en hel del av hans medlemmar kan komma att förlora sina jobb till lågbetalda utländska besättningar, eftersom direktivförslaget tillåter rederierna att sköta mer av lassning och lossning och det skulle bli lönsamt att öka antalet anställda ombord: - Något mer skulle de behöva, och det har vi nog fått indikationer på att åtminstone en del rederier skulle vara villiga att mönstra på ytterligare besättning, säger Björn A Borg.
Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".