Misstron mot USA ökar i Sydostasien

I Sydostasien, där flera länder har stor muslimsk befolkning, ökar kritiken mot USA och oron för vad som kan komma efter ett eventuellt USA-lett angrepp mot Irak.
Amerikanerna behandlar oss utan respekt. Vi förutsätts stödja kriget mot Irak utan information eller bevisföring. Så skrev nyligen en inflytelserik politisk kommentator i en filippinsk tidning. Här i Thailand fyllde en utrikesredaktör i tidningen Matichon i med ännu skarpare ord. USA kan inte betecknas som en en pålitlig skyddsmakt vare sig politiskt eller ekonomiskt. Misstron mot USA:s verkliga intentioner ökar. Stor opinionsundersökning De här citaten har också återgetts i internationella medier. Kring årsskiftet offentliggjordes i USA en genomgripande opinionsundersökning om hur omvärlden ser på USA. Undersökningen omfattade 44 länder, flera av de i Asien. Mattade sympatier Undersökningen visade att i Indonesien, i Japan, i Sydkorea har påtagliga förändringar skett i inställningen till USA. Opinionsläget skiftar från land till land, men efter ökad allmän välvilja omedelbart efter den 11 september 2001 har gradvis USA-sympatierna mattats. Regionala terrornätverk Den politiska ledningen i flera asiatiska länder har haft eller har fortfarande starka band med USA. Men bland de breda folklagren ökar misstron. Indonesien, Malaysia och Filippinerna är länder med stor muslimsk befolkning. Bombdådet på Bali och andra attentat under de senaste åren har visat att det finns regionala terrorinriktade nätverk. Hot under hösten Vid ett långt utdraget krig mot Irak med stora förluster i människoliv befaras dessa grupper öka sin aktivitet mot amerikanska mål. Olika hot under hösten tvingade flera amerikanska ambassader och utländska skolor att stänga under längre eller kortare perioder. Under krigföringen mot al-Qaida och talibanerna i Afghanistan förekom regelbundna protestaktioner mot USA i framför allt Indonesien. Den sortens aktioner väntas öka om det blir en attack mot Bagdad. I många arabländer finns stora stora grupper tillfälliga invandrare från Sydostasien. Bara till Thailand befaras tusentals arbetare återvända om kriget kommer. Det kan i sin tur skapa problem på en redan trång arbetsmarknad.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".