Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SL tar avstånd från klotterregister

Publicerat fredag 24 januari 2003 kl 07.21
Storstockholms lokaltrafik, SL, tar nu kraftigt avstånd från hur bevakningsföretaget Falck Security kartlagt privatpersoner i ett dataregister, inom ramen för sitt arbete för SL. SL:s presschef Maria Adolfsson hävdar att personregistreringen skett utan att SL vetat om det.
– Det är någonting som är fullständigt oacceptabelt. SL har tagit hjälp av Falck i vårt arbete mot klotter. Vi har däremot aldrig begärt och kan aldrig acceptera att det arbetet sker med olagliga metoder, säger Maria Adolfsson. När Sveriges Radio först uppmärksammade Falcks arbetsmetoder berättade flera före detta väktare att de på uppdrag av sina närmaste Falck-chefer kartlagt misstänkta klottrare för att registrera vilka de umgås med, var de bor och jobbar och tidigare gripanden. Falck medgav register Sedan Datainspektionen inledde en granskning av detta medgav Falck på onsdagen att de fört ett sådant register omfattande 685 personer. Ett sådant register bryter mot Personuppgiftslagen, PUL, säger Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen. Allt detta skedde inom ramen för det uppdrag som SL:s ansvarige för trygghetsfrågor gav till Falck 1996, när han - inspirerad av nolltoleransens klotterbekämpning i New York - bestämde sig för att sätta hårt mot hårt även i Stockholm. Polisanmälan i november I november ifjol polisanmälde SL tjänstemannen, som upphandlade väktartjänster för klotterbekämpning, bland annat för misstankar om mutbrott, förskingring, och en rad andra ekonomiska oegentligheter i samröret med Falck. Kort efter avslöjandet om Falcks register meddelades två Falck-medarbetare, varav en med chefsbefattning, om uppsägning. De hade varit ansvariga för flera av de uppdrag Falck har för SL och haft den polisanmälda SL-tjänstemannen som kundkontakt. All korrespondens är hemligstämplad SL säger alltså idag att de inte beställt några olagliga arbetsmetoder, men alla brev och annan korrespondens mellan SL och Falck, som rör klotterväktarna, är hemligstämplade, med hänvisning till den pågående polisutredningen mot SL-tjänstemannen. – Jag kan som sagt inte kommentera mer om vårt förhållande till Falck nu, säger Maria Adolfsson.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".