Nej till Arlandas begäran att öka utsläpp

Arlanda flygplats har fått nej av miljödomstolen till att öka sina utsläpp av koldioxid. Enligt Luftfartsverket kan det hindra den framtida utvecklingen av flyget och man vill nu ha ett nytt miljötillstånd för hela flygplatsen.

– Delar av flygtrafiken riskerar att inte kunna utvecklas. Det i sin tur kan leda till att en del flygtrafik flyttas till andra flygplatser i regionen. Dessutom riskerar man att hela linjeutbudet till och från Stockholmsregionen blir svagare, alltså färre direktlinjer, säger Jan Lindqvist på Luftfartsverket vid Arlanda.

Gäller från 2011
Domen i miljödomstolen gäller den skärpning av utsläppsreglerna för Arlanda som ska börja gälla 2011. Då får utsläppen av koldioxid inte vara större än de var 1990 och i detta räknas utsläpp både från flyg och från biltrafiken vid flygplatsen.

Det var det här som Luftfartsverket ville att miljödomstolen skulle ändra, eftersom verket menar att de inte kan påverka utsläppen från bilar som kör till och från flygplatsen. Men miljödomstolen sa alltså nej.

Enligt Jan Lindqvist på Luftfartsverket kan det försvåra en utbyggnad av flyget vid Arlanda.

Luftfartsverket ska överklaga beslutet och ska också ansöka om ett nytt miljötillstånd för hela flygplatsen, en process som kommer att ta flera år.

Välkomnar beslutet
På Naturvårdsverket välkomnar man miljödomstolens beslut. Här tycker man att Luftfartsverket visst kan göra mer för att minska utsläppen på Arlanda.

– När det gäller att begränsa klimatpåverkande utsläpp och även kväveoxider från biltrafiken till och från flygplatsen, har det inte gjorts tillräckligt. Sedan kan även själva flygverksamheten påverkas, det tycker vi, säger Kyriados Zachariadis, handläggare på miljörättsavdelningen på Naturvårdsverket.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".