Tätt med hemligstämplar trots löfte om öppenhet

Jordbruksdepartementet har i flera år har skickat hemliga rapporter till riksdagens EU-nämnd, om ministerrådsmötena mellan EU:s jordbruksministrar. Jordbruksministern lovade tidigare mer öppenhet men Ekots granskning av en rapport om det senaste jordbruksmötet visar att mycket fortfarande hemligstämplas.
Det handlar om jordbruksminsistrarnas och fiskeministrarnas fyradagarsmöte i december förra året. Rapporten har i helt hemligstämplat skick sänts till riksdagens EU-nämnd inför nämndens möte med jordbruksministern på fredagsförmiddagen. Svartmålad text Ekot begärde att få se återrapporten och fick då ut ett dokument där textrader på sammanlagt fyra sidor struktits över med tjock svart färg. Eftersom Ekot har tillgång till hela den hemligstämplade handlingen kan vi berätta vad det är regeringen inte ville att vi skulle se. Avskaffa exportbidrag också hemligt När det gäller djurskydd är det hemligstämplat att den tyska jordbruksministern Renate Künast sa att exportbidrag för djurtransporter borde avskaffas. Det är också hemligt att den spanske jordbruksminister Canete sa att det är viktigt att ta hänsyn till de ekonomiska konsekvenser striktare regler leder till. Hemlig torsk Ett annat exempel gäller diskussionerna om torskfiske. I ett hemligstämplat avsnitt om fiske berättar regeringen att EU-kommissionen för att få med Spanien föreslagit att ett provisoriskt nedskärningsprogram för fiske under det första halvåret i år bara skulle omfatta torsk. Liknande exempel finns på flera områden. Borde då inte den svenska regeringen kunna offentliggöra vem som sagt vad under jordbruksmötena? Nej det går inte säger den svenska jordbruksministern Ann-Kristin Nyqvist: – Det finns två skäl: dels så har vi en sådan relation till andra medlemsländer att vi bör ha en försiktighet, sen är det så att om man lämnar ut en uppgift så måste det vara exakt den formulering som den berörda ministern har givit i ministerrådet och i de här promemorierna så har det inte alltid varit det den exakta formuleringen därför har vi påkallat försiktighet, säger hon.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".