Nickelstrejk hotar Ryssland

Hot om en storstrejk i världens största nickelproducent Norisk Nickel har fått nickelpriserna på Londonbörsen att stiga till de högsta nivåerna på 2,5 år. På fredagen möts parterna i Moskva för att försöka komma överens.
Gigantiska Norilsk Nickel i norra Sibirien är världens största producent av nickel, palladium och platina. Att en fjärdedel av de 60 000 anställda nu hotar strejka nästa vecka har fått priserna på de tre metallerna att stiga på Londonbörsen. Nickel ökade med 2 000 kronor per ton till 8 245 kronor per ton, den högsta noteringen sedan oktober 2000. Ett av företagets största fackförbund med 15 000 medlemmar kräver extra semester och höjda löner med nära 30 procent. I dag tjänar Norilsk arbetare 24 000 rubel i månaden, vilket är högt med ryska mått mätt och motsvarar ungefär 8 000 svenska kronor. Ledningen för kombinatet säger att om lönerna höjs måste 8 000 av de 60 000 anställda avskedas. Att ge ytterligare semester anser ledningen inte heller är nödvändigt eftersom Norilsk anställda redan har extra semester. Arbetsförhållandena i nickelgruvorna i Norilsk är svåra. Redan på sovjetisk tid hade arbetare där bättre villkor än i övriga Ryssland. Gruvorna har länge varit ett stort miljöproblem både för dem som arbetar där och för de som bor i området. Exporten av nickel är en viktig inkomst för den ryska ekonomin förra året ökade Norilsk nickelexport med 14 procent jämfört med året före.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".