Flyktvåg från Burma efter inre strider

I Burma har det återigen blossat upp strider mellan regeringssoldater och gerillan. Flera regeringssoldater och rebeller ska ha dödats och flera hundra byinvånare har flytt till Thailand.
Sjuhundra burmeser, huvudsakligen fattiga byinnevånare från Kayin-provinsen i den östra delen av landet som gränsar till Thailand, har under ett par dagar flytt över gränsen. De uppgifterna kommer i dag från thailändska källor i gränsområdet. Enligt samma källor har tio burmesiska soldater och fem rebeller som tillhör Karen-gerillan dödats. Regeringsangrep på rebellfästen Flera hundra burmesiska regeringssoldater angrep två av rebellernas fästen i detta område. Strider mellan regeringstrupper och rebellerna har pågått med olika intensitet under flera årtionden. När torrperioden inleds brukar regimen genomföra raider och angreppen nu kan vara inledningen på en ny offensiv. Karen-gerillan och andra rebellrörelser i Burma har utmanat militärregimen och fört en mer eller mindre ständig kamp för självstyre. Den långt utdragna konflikten har under årens lopp fört tiotusentals flyktingar från Burma till Thailand. Minst en halv miljon burmeser finns i Thailand helt illegalt. Militären styr trots valutslaget Burma har regerats av militära regimer i fyrtio år. Den nuvarande generalsjuntan grep makten 1988 och utlyste val 1990. Generalerna erkände emelletid inte att valet vanns av the National League for Democracy, det parti som leds av fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Under en stor del av tiden efter valet har hon haft reseförbud eller hållits i husarrest. Den senaste ett och ett halvt år långa husarresten upphävdes i maj förra året.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".