Grundlagsskydd mot hemlig övervakning

En ny paragraf i grundlagen ska ge medborgarna skydd mot att bli övervakade i hemlighet. Det föreslår den parlamentariska Integritetsskyddskommittén, skriver tidningen Riksdag & Departement.

Buggning, hemlig kameraövervakning, genomgång av e-postmeddelanden och sms-listan på förslag i kampen mot brottslighet och terrorism kan göras lång. 

Men var går gränsen? Hur ska man skydda den personliga integriteten? Det är den frågan som har sysselsatt Integritetsskyddskommittén i tre år. 

Dåligt integritetsskydd
I våras slog kommittén fast att skyddet för den personliga integriteten är dåligt i Sverige. Orsaken är att frågan helt enkelt inte varit viktig för lagstiftarna.

Därför föreslår kommittén nu att medborgarna ska få ett starkare skydd mot hemlig övervakning, och det ska ske genom en ny regel i grundlagen, enligt tidningen Riksdag & Departement.

Måste vägas mot grundlagen
Ett grundlagsfäst skydd väger mycket tungt. Varje förslag om mera övervakning måste ställas mot grundlagen och varje förändring som kan hota den personliga integriteten måste regleras i lag, resonerar kommittén, där samtliga partier ingår.

Kommittén vill också att känsliga lagförslag ska kunna läggas på is av en minoritet i riksdagen och att man förbjuder smygfotografering i hemmet och andra icke offentliga platser.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".