Granskningsnämnden friade Fichtelius

Erik Fichtelius var inte partisk i höstas när han ledde partiutfrågningarna inför valet samtidigt som han i hemlighet genomförde intervjuer med statsminister Göran Persson. Det meddelade Granskningsnämnden för radio och tv på fredagen.
I dag, fredag, kom granskningsnämndens beslut, och där konstateras att SVT:s förre politiske kommentator Erik Fichtelius inte agerade partiskt i partiutfrågningarna inför valet i höstas. Erik Fichtelius var föremål för ytterligare två anmälningar till Granskningsnämnden: Han anklagas för att i nyhetsprogrammet Aktuellt ha gjort partiska uttalanden till nackdel för miljöpartiet i en kommentar kring regeringsbildningen i höstas. Men han frias även där av granskningsnämnden, som slår fast att Fichtelius, i rollen som kommentator har rätt att ta till vissa värderande omdömen. En anmälare krävde att Fichtelius samtliga inslag i SVT sedan 1994 skulle granskas, eftersom det var då samarbetet med Persson inleddes. Men den anmälan avskrev Granskningsnämnden. Sveriges Televisions programchef Leif Jacobsson säger att friandet var väntat. – Det visar att den argumentation som Sveriges Television har fört i frågan har varit korrekt, och vi får stöd för den argumentationen i och med friandet. Förändrar det här beslutet er syn på Erik Fichtelius lämplighet som politisk kommentator? – De här anmälningarna hör egentligen inte ihop med de uppgifter Erik Fichtelius kommer att ha en tid framöver, så det här friande beslutet förändrar ingenting på den punkten.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".