Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor riksdagsstöd FN:s Irakplaner

Riksdagen diskuterade på fredagen Irak-konflikten. Enigheten var stor om att FN:s vapeninspektörer nu måste få tid att fortsätta sitt arbete men utrikesminister Anna Lindh sade att hotet om krig måste finnas kvar som påtryckning på Iraks ledare Saddam Hussein.
– Det är också att urholka FN:s makt och det är också farligt för Sverige att säga att FN aldrig får använda militära aktioner därför att då försvagar vi FN och i det här fallet försvårar vi för en fredlig lösning, sade Anna Lindh. Vänsterpartiet stack ut mest Den här extrainsatta debatten hade begärts av miljöpartiet men det var vänsterpartiet som mest utmärkte sig. Lars Ohly talade för vänsterpartiet i stället för som ursprungligen tänkt Gudrun Schyman. – I helgen sade utrikesministern att protesterna mot kriget kan vara kontraproduktiva. I krigsmotståndet skulle man alltså se en ökad risk för krig. Det är en omvänd argumentation och det är också en allvarlig anklagaelse mot Frankrikes regering eller mot Tysklands regering, sade Lars Ohly. De flesta eniga om FN med militär makt Men att FN måste kunna hota med våld, var de flesta ense med utrikesminister Anna Lindh om, fast det här ses som en sista åtgärd. Nu, sades det allmänt, måste FN:s vapeninspektörer ges god tid att utföra sitt arbete, en underförstådd kritik mot USA, och bara FN har rätt att fatta beslut om vapeninsats, sade bland andra centerns Agne Hansson. – Ett självsvåldigt agerande från USA:s sida skulle allvarligt rubba FN:s auktoritet och få allvarliga konsekvenser för folkrätten. FN-linjen måste gälla, sade han. Folkpartiet med på FN-linjen Även folkpartiet genom Carl B Hamilton betonade FN-linjen men folkpartiet förspråkade i gengäld ett aktivt svenskt militärt deltagande om det blir krig. – Det innebär att vi bör fullt ut deltaga efter måttet av vår begränsade förmåga på det sätt som ur FN-koalitionens synpunkt är det mest ändamålsenliga. Därför vore det fel att utesluta stridande förband från den typen av insatser som vi kan göra, sade Carl B Hamilton. Miljöpartiets språkrör lite oeniga När partiledarna i onsdags diskuterade Irak i riksdagen sade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand att hon helt höll med Gudrun Schyman, men det andra språkröret Peter Eriksson lade sig närmare regeringen. – Då är vi i grunden eniga om att FN:s resolution ska gälla även om vänstern inte riktigt ställer upp på den hållningen så är det de enskilda ländernas enda sätt att skapa en internationell rättsordning och det måste Sverige arbeta för, sade Peter Eriksson. Det i sin tur fick vänsterpartiets Lars Ohly att kommentera. – Det visar sig i dagens debatt att det bara finns ett parti som står emot krigshetsarna i Washington, sade Lars Ohly.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".