Borgerliga föreslår sänkt skatt

Den borgerliga oppositionen presenterade på fredagen sina förslag om vad staten ska lägga sina pengar på nästa år. Alla fyra partierna vill sänka skatten mera än regeringen, men de är inte överens om hur stora sänkningarna ska vara.
Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet har bestämt att skatterna ska sänkas med omkring 20 miljarder nästa år, vilket är ungefär hälften av vad till exempel försvaret kostar. Men det är för lite, tycker alla de fyra borgerliga partierna. Moderaterna går inte oväntat längst, och vill sänka skatterna nästa år med totalt över 60 miljarder. Folkpartiet vill nästa år sänka skatterna med omkring 50 miljarder, centern med knappt 40 miljarder medan kristdemokraterna nöjer sig med 35 miljarder. Även efter nästa år har de borgerliga olika syn på hur mycket skatterna kan sänkas, då är skillnaden mellan deras förslag ännu större. Om de borgerliga vinner valet måste partierna alltså förhandla om hur långt de kan gå tillsammans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".