Hopp om fred i Elfenbenskusten

Alla parter i konflikten i det västafrikanska landet Elfenbenskusten har enats om ett fredsförslag, något som ska få slut på den fyra månader långa konflikten. Bland annat innebär planen att presidenten får betydligt mindre makt, om president Laurent Gbagbo kommer att acceptera det.
Champagnekorkarna smällde högt tidigt i morse på en rugbystadion utanför Paris. Nio dagars mödosamt jämkande under franska medlare ledde fram till en fredsplan, en plan som kan lösa konflikten i Elfenbenskusten. Alla deltagarna – representanter för regeringen, för oppositionspartier och för dom tre rebellrörelserna har alla skrivit under, och planen innebär omfattande och mycket nödvändiga reformer. Angriper orsakerna Fredsplanen angriper orsakerna som ledde fram till kuppförsöket i september och den efterföljande inbördeskonflikten, som lett till att flera hundra personer dödats och uppemot en miljon människor drivits på flykt och blivit hemlösa. Konflikten har också mycket allvarligt skärpt de etniska motsättningarna i landet, ett land där omkring 30 procent av de 16 miljoner invånarna är invandare eller har invandrarbakgrund. Presidentens makt ska begränsas Den mest kritiska punkten är att presidenten får kännbart reducerad makt, och den stora frågan är om president Laurent Gbagbo kommer att acceptera det. En nationell samlingsregering med företrädare för alla politiska och väpnade grupper ska bildas, en ny premiärminister med ökade maktbefogenheter ska väljas med konsensus. Omedelbara och kraftfulla åtgärder mot den etniska splittringen och diskrimineringen ska genomföras. Nuvarande krav på att vara äkta ivorian har diskvalificerat en av oppositionsledarna från att ställa upp i val. Samlingsregeringen ska leda landet fram till nyval och alla rebellrörelserna ska avväpnas. President Gbagbos parti har suttit med vid förhandlingarna, men inte Gbagbo själv. På fredagen träffar Gbagbo den franske presidenten Chirac. Under helgen ska ett toppmöte äga rum i Paris, där bland andra FN-chefen Kofi Annan och Sydafrikas president, som för närvarande är ordförande i den Afrikanska Unionen ska delta. Fransk press Tidigare har den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS utan framgång försökt få till stånd ett fredsavtal. Men den gamla kolonialmakten Frankrike har kunnat sätta press på parterna. Det är 2 500 franska trupper som har övervakat den bräckliga vapenvilan och det är den franska närvaron som effektivt hindrat rebellerna från att marschera söderut. Rebellerna kontrollerar i dag norra halvan av landet. Fredsförslaget som nu ligger på bordet är det mest hoppingivande för Elfenbenskusten och för regionen. Konflikten hotar att dra in grannländer och om den inte löses kan den utvecklas till ett västafrikanskt storkrig.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".